top of page
Zoeken

Healthy mommy, happy baby

Foto van schrijver: yvettedelintyvettedelint

Bijgewerkt op: 6 okt 2022

Zeer cliché maar wel echt waar: als jij als moeder goed in je vel heeft jouw kindje het ook een stuk relaxter in jouw buik. Dan heb ik het over zowel fysieke als mentale fitheid van jou als moeder. Hoe kun je dit verbeteren?


Een beetje extra ondersteuning tijdens de zwangerschap

Uiteraard is het ontzettend belangrijk om je lijf te voeden met gezonde voeding zodat jouw kindje niets tekort komt. Naast de bekende uitzonderingen zoals rauwe vis en vlees mag je het meeste gewoon blijven eten. Je hoeft echt niet alles door te koken om er zeker van te zijn dat het veilig is. Als je de hygiënemaatregelen in acht neemt en groenten en fruit goed wast dan hoef je je geen zorgen te maken voor infecties. De manier van eten kan wel een verschil maken tijdens je zwangerschap. Zo kan het bijvoorbeeld lekker zijn om warme maaltijden te eten. Begin de dag bijvoorbeeld met warme havermout en kies een soep als lunch. Je darmen hebben het wat zwaarder (want op elkaar geperst) tijdens je zwangerschap dus je kunt (milde) spijsverteringsklachten ervaren. Warme voeding is beter verteerbaar dus een aanrader in deze periode, en zeker ook na de bevalling!

Ook belangrijk is het eten van voldoende goede vetten en eiwitten. Er wordt immers een nieuw leven gecreëerd in jouw buik. Zorg dus voor voldoende bouwstoffen. Als je overwegend vegetarisch eet kun je eiwitisolaat toevoegen aan je ontbijt of smoothies. (Check zeker ook even het recept van de choco-proteine smoothie). Dit bevat het complete aminozurenprofiel waar je lichaam dol op is. Gezonde vetten zoals kokos, avocado, extravierge olijfolie, roomboter/ghee, noten, pitten en zaden zijn ook echt een must voor o.a. hormonen, darmen en de groei van je kindje. Zorg dat elke maaltijd voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten bevat. Eiwitopname wordt namelijk bevorderd door de toevoeging van goede vetten. Koolhydraten volgen vaak vanzelf uit groenten en fruit.

Een gezond voedingspatroon mag aangevuld worden met de juiste basissuppletie, met name tijdens de zwangerschap. Zie mijn blog over een gezonde basis(suppletie) en vervang de multi voor een zwangerschapsmulti. Die heeft een net iets andere samenstelling van vitamines en mineralen die afgestemd is op de behoeftes van een zwangere vrouw. Mocht je daarnaast nog andere supplementen willen gebruiken tijdens je zwangerschap dan raad ik je aan eerst te overleggen met een specialist op dit vlak. Je kunt namelijk niet zomaar alles nemen tijdens deze negen maanden.



De invloed van kortdurende en langdurige stress

De mate van stress heb je natuurlijk niet volledig in de hand tijdens je zwangerschap, er kunnen zich situaties voordoen waarin je behoorlijk veel stress ervaart zonder dat je dat zelf in de hand hebt. Weet dat je kindje beschermd is tegen kortdurende stresssituaties. Bijvoorbeeld wanneer je in het verkeer schrikt van een gevaarlijke situatie. Je lichaam zorgt dat de stress niet via de placenta wordt doorgegeven. Wordt de stress langdurig (chronisch) dan is er wel degelijk sprake van impact op de ongeboren baby. Chronische stress verhoogt de drempelwaarde van cortisol waardoor jouw kindje in zijn of haar leven meer cortisol zal moeten aanmaken in een stressvolle situatie dan een kindje dat weinig stress heeft ervaren tijdens de zwangerschap.

Laten we nu vooral kijken naar wat we hieraan kunnen doen. Ik hou van het idee dat voor alles een oplossing is. En de oplossing is in dit geval eenvoudig in theorie maar wellicht lastiger in de praktijk want je zult echt tijd vrij moeten maken voor ontspanning. Besef je goed dat tegenover een druk leven voldoende ontspanning moet staan. We kunnen simpelweg niet van onszelf vragen de hele dag ‘aan’ te staan en vervolgens verbaasd staan te kijken als we niet meer goed ‘uit’ kunnen 's avonds. Je moet tijd investeren in die uit-knop. Alleen door tijd te maken voor ontspanning kan je unwinden, stoom afblazen, je spieren laten ontspannen. Je vertelt je lichaam daar eigenlijk mee dat het oké is om los te laten.

Wat versta ik dan onder ontspanning? Het liefst even he-le-maal niks doen. Op de bank gaan liggen en alle schermen en andere afleiding aan de kant. Dus ook geen boek lezen. Laat je gedachten maar de vrije loop, letterlijk even detoxen van alle prikkels die je gedurende de dag hebt opgedaan. En daarna mag je natuurlijk dat boek erbij pakken, of die heerlijke Netflix serie. Of laat een bad vollopen. Maar zorg dat het in ieder geval dingen zijn waarvan je niet weer in de kramp schiet omdat het te inspannend is. Doel is om los te laten en te relaxen. Jij voelt zelf het beste aan wat daarvoor nodig is. Leer luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, dat is het grootste cadeau dat je jezelf kan geven






 
 
 

Comentarios


bottom of page