top of page
Zoeken

Een gezonde basis(suppletie)

Bijgewerkt op: 27 okt. 2021

Het wordt kouder, de ‘r’ zit in de maand, iedereen om je heen is verkouden… herfst dus! Ik hou van deze tijd van het jaar maar ik merk ook dat mijn lichaam fysiek even moet wennen aan de weersomslag. En dat uit zich bij mij vooral in meer zin om te slapen. Veel mensen voelen dit echter niet alleen fysiek maar ook mentaal. Lekker aan toegeven zou ik zeggen! Er is niks slechter dan je verzetten tegen wat is, want dat is een vorm van stress voor je lichaam. En stress, die houden we het liefste buiten de deur. Stress is de grootste boosdoener voor je gezondheid (daarover een andere keer meer). Dus luister in deze periode wat meer naar jezelf en de behoeftes die je hebt.

  • Moe? Eerder naar bed

  • Futloos? Ga wat meer in de energiebesparingsmodus en bijvoorbeeld wat vaker voor jezelf i.p.v. de sociale verplichtingen.

  • Gespannen? Dan is er waarschijnlijk een gebrek aan voldoende ontspanning in jouw dagelijks leven. Tegenover inspanning moet voldoende ontspanning staan. Maak elke dag tijd voor ontlading.

  • Verkouden/grieperig? Dat hoort er natuurlijk een beetje bij in deze tijd van het jaar. Besef je ook dat het goed is als je immuunsysteem af en toe aan de bak moet. (Tip: boost je immuunsysteem door koud af te douchen). Wel is het belangrijk om je basissuppletie het komende half jaar goed op orde te hebben zodat je afweer optimaal kan werken.

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat die basissuppletie dan inhoudt. Dat is in ieder geval een goede multi, vitamine D, omega-3 vetzuren en magnesium. Ik zal ze hieronder nader toelichten.


Multivitamine

Wat ik versta onder een goede multivitamine is een uitgebalanceerde combinatie van vitamines en mineralen in de best opneembare vorm. Helaas zijn dit vaak de wat duurdere, therapeutische merken. Maar zoals met zo veel geldt ook hier; goedkoop is duurkoop. Ik raad je dus niet aan om je supplementen bij de drogist te kopen maar, eventueel op advies van een deskundige in dit vakgebied, een goed merk uit te zoeken dat jou ook echt biedt wat het belooft. Neem bijvoorbeeld vitamine B11 (foliumzuur). Dit is een essentiële vitamine voor o.a. energiehuishouding en immuunsysteem en onmisbaar voor- en tijdens de zwangerschap. Echter, foliumzuur wordt niet altijd even goed opgenomen door het lichaam. Het beste kies je voor folaat. Er zijn echter maar weinig merken die actief folaat ipv foliumzuur bieden. En dat geldt voor vele andere vitamines en mineralen zoals B12, K en magnesium.


Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid en heeft een breed werkingsgebied in ons lichaam. O.a. voor je energiehuishouding, spieren, botten en immuunsysteem/afweer. Helaas is de zon in de herfst en winter niet krachtig genoeg waardoor je niet voldoende van deze geweldige vitamine aanmaakt. Jammer, want o zo belangrijk! Vandaar dat ik je adviseer om gedurende gedurende de herst en winter dagelijks extra vitamine D te nemen. Een multivitamine bevat vitamine D, maar dat is vaak niet voldoende. Een beetje extra dus!


Omega 3 vetzuren

Ook hartstikke belangrijk zijn de omega 3 vetzuren. Het geval wil namelijk dat de westerse bevolking naar verhouding veel te veel omega 6 binnen krijgt t.o.v. omega 3. Idealiter is de omega-3 en omega 6 verhouding 1:2. Dit zal je echter bij niemand terugzien, het gaat eerder richting de 1:30. Dit komt doordat we erg veel plantaardige oliën binnen krijgen en relatief te weinig vis eten. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en zorgt dat je afweer aan de slag kan wanneer dat nodig is. Hartstikke belangrijk dus! Maar op een goed moment moet de ontsteking ook weer ‘uit’ kunnen. Daar zorgt omega 3 voor. Je zult dus voldoende van beide vetzuren binnen moeten krijgen. Maar met een te hoge dosis omega 6 is de balans zoek en bevindt je lichaam zich in een zogenaamde ‘pro-inflammatoire’ status. Bronnen van omega 6 zijn plantaardige oliën zoals zonnebloem,- arachide- en koolzaadolie. De belangrijkste bron van omega 3 is vette vis. Omdat vis erg vervuild is en dagelijks vis eten niet erg duurzaam is raad ik je aan 2x per week vis te eten en de overige dagen omega 3 in de vorm van algenolie te suppleren.


Magnesium

Ik kan wel stellen dat magnesium mijn favoriete supplement is. Werkelijk onmisbaar in mijn dagelijkse suppletie. Wanneer je energie verbruikt, verbruik je magnesium. Bij mentale inspanning, sporten en stress verbruik je nog meer. De bodem is zeer arm aan dit belangrijke mineraal dus middels voeding krijg je er te weinig van binnen. Een belangrijk supplement voor dagelijks gebruik. Let wel op dat je een goed opneembare vorm koopt. De meeste drogisterijmerken bevatten magnesium-oxide. Deze vorm is erg slecht opneembaar en is alleen gunstig wanneer je een laxerend effect wilt bereiken. Ik zet meestal magensiumbysglicinaat of tauraat in voor verbetering van de slaap. Deze neem je dus in de avond in. Magnesiumcitraat is effectief bij intensief sporten of (menstruatie)krampen omdat het zorgt voor ontspanning van spieren.


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page