top of page
Zoeken

Wat doet een Orthomoleculair Therapeut?

Bijgewerkt op: 26 okt. 2022

Als mensen mij vragen wat ik voor werk doe dan vertel dat ik Hormooncoach en Orthomoleculair Therapeut ben en dat vraagt vaak om nader uitleg. Met name Orthomoleculair Therapeut spreekt bij mensen niet tot de verbeelding, wat begrijpelijk is. En daarom ga ik het uitleggen.


Wat betekent Orthomoleculair?

Laten we de term orthomoleculair eens nader bekijken. 'Orthos' betekent 'juist' of 'gezond', en 'moleculair' betekent 'de moleculen betreffende'. Orthomoleculair betekent dus eigenlijk 'wat goed is voor de cellen' en dus voor je lichaam.


Een Orthomoleculair Therapeut weet wat een lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Dus bijvoorbeeld; wat heeft een lever nodig om afvalstoffen in je lichaam op te ruimen. En wat hebben jouw darmen nodig om voedingsstoffen goed op te kunnen nemen. Maar ook; wat heeft jouw voortplantingssysteem nodig om op een natuurlijke manier een zwangerschap tot stand te brengen. Of: wat gebeurt er met het lichaam wanneer het immuunsysteem overactief is?


Elk orgaan en elk systeem heeft bepaalde specifieke functies in je lichaam. Om die zo goed mogelijk hun werk te laten doen is het dus belangrijk om te kijken wat ze nodig hebben om naar behoren te kunnen functioneren.


Evolutionair denken

Als Orthomoleculair Therapeut denk je vanuit een Evolutionair perspectief. Dat houdt in dat de leefwijze van onze vroege voorouders als jagers en verzamelaars in Centraal Afrika als uitgangspunt wordt genomen voor onze lichamelijke en genetische behoeftes.


Onze genen veranderen maar zo'n 0,1% per 10.000 jaar. Genetisch gezien lijken wij dus nog heel erg op de jagers en verzamelaars die rond de Middelandse Zee leefden. Welke voeding aten zij hoofdzakelijk? Hoe (vaak) aten zij? Hoeveel bewogen zij? Wat was stress voor hun, en hoe reageerde het lichaam daarop? Allemaal zaken die essentieel zijn in het begrijpen van het huidige menselijk lichaam, dat in wezen nog dezelfde behoeftes en werkingsmechanismen heeft.


Tijdens een consult refereer ik regelmatig aan deze periode in de mensheid omdat het vaak voor veel kennis en begrip over de oorzaak van klachten bij cliënten zorgt. Ze zeggen weleens: 'when the brain gets it, it's not a problem anymore'.

Supplementen

Een belangrijk onderdeel van Orthomoleculaire geneeskunde is het inzetten van suppletie. Echter, dat is nooit het uitgangspunt. Ik zie suppletie als een onderdeel van het behandelplan, waarbij voeding- en leefstijl de belangrijkste peilers zijn. Supplementen zijn slechts een ondersteuning hierbij en ik zet ze altijd kortdurend in. Basissuppletie mag langdurig genomen worden, maar is ook slechts een aanvulling op gezonde voeding.


De oorzaak aanpakken, geen symptoombestrijding

De juiste energie op de juiste plek, dat is waar het in wezen om draait. Als iemand met klachten bij mij komt dan stel ik mezelf meteen de vraag: 'waar zit het energietekort, en wat is daar de oorzaak van'. Dit leg ik vaak uit aan de hand van het domino-effect. Een klacht staat namelijk niet op zichzelf. Ergens is een systeem verstoord waardoor een disbalans in het lichaam ontstaat. De klachten zijn een gevolg daarvan. Een soort alarmsignaal van het lichaam om aan te geven dat er iets niet pluis is.


Als we dáár waar de disbalans is ontstaan beginnen en het eerste dominosteentje recht zetten dan is duurzaam herstel mogelijk. Neem bijvoorbeeld extreme vermoeidheid. Dat is een symptoom van een flink energietekort. Zo'n symptoom noemen we ook wel de 'foto'. Er zijn tal van mogelijke oorzaken van dit symptoom. Aan mij de taak om erachter te komen wat dat is. Het kan een schildklier zijn die overbelast is, een darmwand die beschadigd is, of misschien 'steelt' het immuunsysteem wel alle energie. En zo zijn er tal van mogelijke oorzaken.


Door terug in de tijd te gaan breng ik de zogenaamde 'film' van een klachtverloop in kaart. Door de film terug te draaien krijg ik inzicht in de daadwerkelijke oorzaak. Dat is het vertrekpunt van mijn herstelplan. Dus géén symptoombestrijding maar de klacht bij de basis aanpakken.


Hoe ga ik als Orthomoleculair Therapeut te werk?

Als Orthomoleculair Therapeut kijk ik altijd naar de volgende zaken:

- Wat zijn de klachten?

- Wat zegt dit over de energieverdeling in het lichaam? Met andere woorden: waar is op dit moment een energietekort?

- Welke organen en systemen gaan door dit energietekort uit balans?

- Wat hebben ze nodig om weer gezond te kunnen functioneren?

- Welke voedings- en leefstijlveranderingen zijn noodzakelijk om de klacht weg te nemen? En zijn er eventuele tekorten die aangevuld moeten worden met supplementen?


Kortom; begin bij het begin zodat duurzaam herstel mogelijk is. Ervaar jij bepaalde klachten en wil je samen écht bij de oorzaak van je klachten beginnen? Boek een kennismakingsgesprek om te zien of ik je hierbij kan helpen

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page