Waarom is het zo belangrijk om een gezonde bloedsuikerspiegel te hebben? En wat is het verband met insulineresistentie? Ik neem de tijd om je dat uit te leggen.
Glucose en insuline
Wanneer je koolhydraten (suikers) eet wordt dat in je bloed opgenomen als glucose. Je bloedsuiker gaat op dat moment stijgen. Glucose is een belangrijke brandstof voor je lichaam, maar daarvoor moet het wel eerst opgenomen worden in de cellen. Insuline zorgt daarvoor. Wanneer je bloedsuiker stijgt gaat je alvleesklier (pancreas) insuline aanmaken. Insuline 'duwt' als het ware glucose de cel in. Vervolgens kunnen je cellen er energie van maken die gebruikt wordt voor allerhande lichaamsfuncties. Tot zo ver een goed verlopend proces.
De bloedsuikerspiegel
Maar wat gebeurt er wanneer je te veel koolhydraatrijke voeding eet? Dan schiet je bloedsuiker enorm omhoog. Om de bloedsuiker weer te verlagen gaat je lichaam dus als een gek insuline aanmaken. Er wordt dus in een korte tijd veel glucose de cellen in ‘geduwd’ door insuline. Maar op een gegeven moment zitten de cellen vol. De overgebleven glucose wordt in de lever en spieren opgeslagen, als energie voor een later moment. Wat er daarna nog overblijft wordt opgeslagen als vet.
Insulineresistentie
Wanneer je structureel te veel koolhydraten eet zijn de glucose- en insulinelevels in je bloed dus continu te hoog. De cellen zijn al lang en breed verzadigd van glucose en ‘sluiten de deur’. Je zou het zo kunnen zien: wanneer insuline aanbelt om nog een pakketje glucose af te leveren doet de cel niet meer open. De cellen worden resistent voor insuline, ook wel insulineresistentie genoemd. Omdat de bloedsuikerspiegel niet goed meer gereguleerd kan worden blijft er te veel glucose en insuline in het bloed achter.
Laaggradige ontstekingen
Deze versuikering in de bloedvaten kan leiden tot micro ontstekingen. Dit worden ook wel laaggradige ontstekingen genoemd met een laagradig actief immuunsysteem als gevolg. Het immuunsysteem is een enorme energievreter. Logisch ook, want een goed werkend immuunsysteem is essentieel voor onze overleving. Idealiter is het immuunsysteem vooral 's nachts actief om de schade van overdag op te ruimen. Maar zoals je begrijpt is in het geval van een laaggradige ontsteking het immuunsysteem de hele dag door bezig met repareren. Doordat het immuunsysteem alle energie naar zicht toetrekt moeten andere systemen (o.a. hersenen, spijsvertering en voortplantingsorganen) in het lichaam het met minder energie doen. Klachten zoals enorme vermoeidheid, verminderde concentratie, brainfog, stemmingswisselingen, overgewicht, spijsverteringsklachten, darmklachten, onregelmatige en pijnlijke menstruaties en vruchtbaarheidsproblemen steken de kop op. Enorm vervelend om met deze klachten rond te lopen, maar het is een erg logisch gevolg van een langdurig te hoge bloedsuikerspiegel.
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel?
Eet niet te veel (geraffineerde) koolhydraten en beperk de maaltijdfrequentie. Drie keer eten op een dag is voldoende. Fruit bevat fructose en laat je bloedsuiker enorm pieken. Eet fruit dus liever bij de maaltijd. Vervang pasta en brood door vlees, vis, groenten, fruit, bonen, peulvruchten en noten. Suikers uit koek en snoep laten we idealiter sowieso achterwege natuurlijk :) Zorg dat je koolhydraten uit fruit en groente altijd met eiwitten en goede vetten combineert. Zo blijft je bloedsuiker stabieler en ben je langer verzadigd. Last but not least: stress beperken en veel bewegen!
Comments