top of page
Zoeken

Een optimaal darmmicrobioom bij baby's

Bijgewerkt op: 8 dec. 2021

Heeft jouw kindje last van krampjes en huilt het veel? Enerzijds hoort dat er een beetje bij, de darmpjes moeten immers wennen aan nieuwe voeding. Anderzijds kan het ook duiden op een minder goed ontwikkeld darmmicrobioom van je kleintje. Hier kunnen meerdere oorzaken aan te grondslag liggen die ik hieronder zal bespreken. En ik sluit af met wat je eraan kunt doen om de darmflora van je kindje weer op orde te krijgen.


Wat is een microbioom eigenlijk?

Het microbioom zijn alle bacteriën, schimmels, gisten en virussen die zich in je lichaam en hoofzakelijk in je darmen bevinden. Een gezond microbioom bestaat hoofdzakelijk uit goede bacteriën (zo’n 2 kilo!) die o.a. helpen bij het verteren van je voedsel en het ondersteunen van je immuunsysteem. De gezondheid van je darmen zegt ontzettend veel over de gezondheid in de rest van je lichaam. Niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Misschien heb je weleens van de darm-hersen-as gehoord? In je darmen worden belangrijke neurotransmitters (hormonen voor je hersenen) gemaakt waardoor je lekker in je vel zit. Is het microbioom niet in goede staat dan kan je dus mentale klachten krijgen zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Vandaar dus ook die overprikkelde reactie van je kindje.


Impact van de bevalling op het darmmicrobioom van baby’s

Ongeboren baby’s hebben nog geen ontwikkeld darmmicrobioom omdat ze in de buik van de moeder in een vrijwel steriele omgeving zitten en weinig in aanraking komen met bacteriën van buitenaf. Vanaf de geboorte gaat het darmmicrobioom zich pas echt ontwikkelen. Een belangrijk startpunt is dan ook de natuurlijke geboorte omdat de baby dan langzaam door het baringskanaal van de moeder zakt. In en rondom de vagina bevindt zich de darmflora van de moeder die het kindje op die manier bij de geboorte al meekrijgt. Wanneer het kindje middels een keizersnede geboren wordt mist het dus dit essentiële onderdeel. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor ‘vaginale seeding’ gekozen wanneer een kindje via een keizersnede ter wereld komt. De huid en mond van de baby wordt dan direct na de geboorte ingesmeerd met vaginale afscheiding om het effect van een vaginale geboorte op de ontwikkeling van het microbioom na te bootsen.


Golden milk

Met name borstvoeding levert een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van het microbioom van baby’s. De tepel van de moeder is namelijk een erg belangrijke locatie voor bacteriën die de darmpjes van het kindje ondersteunen. En laten we de moedermelk zelf niet vergeten! Idealiter beval je dus natuurlijk en is er de mogelijkheid je kindje gedurende een aantal maanden (liefst een half jaar) borstvoeding te geven. Maar wat als dit ideale scenario bij jullie niet opgaat?


What to do?

Mocht je middels een keizersnede bevallen en het lukt om borstvoeding te geven dan zal het microbioom van je kindje na verloop van tijd redelijk gelijk zijn aan die van een kindje die vaginaal geboren is en borstvoeding krijgt. Als borstvoeding niet lukt dan zijn er gelukkig een aantal supplementen die je kunt inzetten om de darmflora van je kindje te versterken zoals o.a. speciale pre- en probiotica voor pasgeborenen. Daarnaast is er nog andere suppletie mogelijk om het immuunsysteem en de genexpressie van je kindje te versterken. Kortom, voldoende interventies om de (darm)gezondheid van je kindje te verbeteren. Ook op latere leeftijd nog! Vraag wel advies aan een deskundige want het is belangrijk om op basis van de huidige situatie en specifieke klachten de suppletie te bepalen. En vergeet het optimaliseren van je eigen microbioom tijdens de zwangerschap niet. Dan zorg je dat je een zo goed mogelijke basis door kunt geven aan je kindje. Tot slot; lieve (aanstaande) moeders, heb vertrouwen in het proces en weet dat je altijd om hulp kunt vragen. Je staat er niet alleen voor!




41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page